Domov · Rady · Potraviny ·

Oplatí sa kupovať olej zo semien čiernej rasce?

Dnes čoraz častejšie možno v predaji nájsť olej z čiernej rasce, ktorého prínos bol ľuďom známy už pred 3 000 rokmi. V staroveku sa tento produkt používal na liečbu nádorov, žltačky, otráv, zápalu pľúc a iných závažných ochorení. Moderní vedci dôkladne preskúmali zloženie rasce a v semenách objavili mnoho cenných chemických zlúčenín. Povieme si, aký prínos má rascový olej pre ľudský organizmus a ako ho správne užívať.

Olej z čiernej rasce

Chemické zloženie oleja z čiernej rasce

Olej z čiernej rasce sa získava hlavne z dvoch odrôd rastliny:

  • z nigely (černušky) damascénskej;
  • z nigely siatej.

Prvý sa nazýva «Kráľovský», vyznačuje sa vysokým obsahom mastných kyselín, hustou konzistenciou a vôňou lúčnych bylín. Olej z nigely siatej sa nazýva «Etiópsky», je bohatý na flavonoidy, má korenistú chuť s ostrými tónmi a vonia po čiernom korení.

Semená rasce sú skutočnou studnicou biologicky aktívnych zložiek. Obsahujú prospešné nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny, makro- a mikroprvky, fenoly, étery, fytosteroly, fosfolipidy. V tabuľke nižšie sú uvedené hlavné látky, ktoré dávajú oleju z nigely liečivé vlastnosti.

Tabuľka 1. Chemické zloženie oleja z nigely (nerafinovaného, lisovaného za studena)

Názov látkyChemická trieda zlúčeninyProspešné vlastnosti pre organizmus
TymochinónKarbonylový polymérNičivo pôsobí na rakovinové bunky (najmä pri nádoroch hrubého čreva, pankreasu, prostaty), patogénne baktérie, má žlčopudný, spazmolytický účinok, tlmí uvoľňovanie histamínu z buniek, čím odstraňuje alergické reakcie.
Kyselina myristováTukyZnižuje hladinu «zlého» cholesterolu v krvi
Kyselina linolová TukyUrýchľuje hojenie rán, zvyšuje výkonnosť
Kyselina olejová TukyPosilňuje steny krvných ciev, znižuje hladinu cukru v krvi a krvný tlak
Beta-karoténKarotenoid (z ktorého sa v organizme syntetizuje vitamín A)Chráni organizmus pred rakovinou, posilňuje zrak, priaznivo vplýva na reprodukčnú funkciu, je nevyhnutný pre normálny rast a vývoj detí
EVitamínSpomaľuje procesy starnutia, zlepšuje vzhľad pokožky a vlasov, normalizuje hormonálnu rovnováhu u žien
B3/PP (kyselina nikotínová)VitamínPosilňuje mikrocirkuláciu krvi, znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu, normalizuje trávenie.
DVitamínZabezpečuje zdravie pečene, pomáha telu vstrebávať vápnik a fosfor, chráni nervovú sústavu pred stresom, prispieva k znižovaniu hmotnosti.
VápnikMakroprvokPosilňuje kosti a zubnú sklovinu, má protizápalové účinky.
ZinokMikroprvokUrýchľuje regeneráciu tkanív, pozitívne vplýva na stav pokožky, zvyšuje pohyblivosť spermií.
ŽelezoMikroprvokPredchádza anémii, patológiám štítnej žľazy, depresii.
SelénMikroprvokChráni organizmus pred rakovinou, posilňuje imunitu, zvyšuje výkonnosť.
TanínyFenolové zlúčeninyNičivo pôsobia na patogénne baktérie, plesne a vírusy, z tela odstraňujú toxíny a soli ťažkých kovov.
KvercetínFlavonoidChráni organizmus pred rakovinou, znižuje zápalové procesy, pozitívne vplýva na bunky mozgu.
KempferolFlavonoidPosilňuje steny ciev, má močopudné účinky.
Trans-anetolAromatický éterÚčinne ničí baktérie a plesne, odstraňuje svalové kŕče, stimuluje tvorbu ženských hormónov estrogénov.
Nigelicín, nigelidín, nigelicimínAlkaloidyMajú odčervovacie účinky.
KampesterolFytosterolNormalizuje metabolizmus cholesterolu v tele a hormonálnu rovnováhu, zabraňuje tvorbe žlčových kameňov.
LofenolFytosterolZnižuje hladinu cukru v krvi.
CineolTerpénMá antiseptické a expektoračné vlastnosti.
KefalínFosfolipidPredchádza stukovateniu pečene, reguluje zrážanlivosť krvi.

Prínos oleja z čiernej rasce pre zdravie

Mastný olej zo semien čiernej rasce sa široko používa na liečebné účely. V Egypte a Indii ho v mnohých lekárňach predávajú ako liek. Nižšie sa pozrieme, pri akých zdravotných problémoch olej z nigely pomáha.

Fľaštička oleja z čiernej rasce

Pomáha bojovať proti vírusom, baktériám a hubám

Olej z čiernej rasce má výrazné antibakteriálne a antiseptické vlastnosti vďaka vysokému obsahu fenolov, terpénov a esterov. Tieto látky dodávajú produktu silnú korenistú vôňu a ostrú chuť.

Olej pomáha telu bojovať s nasledujúcimi ochoreniami:

  • ochoreniami dýchacích ciest – faryngitídou, laryngitídou, bronchitídou, zápalom pľúc;
  • prechladnutím, chrípkou a inými vírusovými infekciami;
  • dysbakteriózou;
  • gastritídou, vredom (v štádiu remisie);
  • kandidózou.

Pri vnútornom užívaní produkt zvyšuje tvorbu ochranných protilátok a urýchľuje zotavenie. Zvonka sa prostriedok používa pri plesňových infekciách pokožky, akné a vriedkoch.

Doktor drží figúrku srdca.

Chráni srdce a cievy

Olej z čiernej rasce normalizuje metabolizmus tukov v tele, podporuje funkciu pečene, posilňuje steny ciev a reguluje zrážanlivosť krvi. V dôsledku toho sa znižuje riziko nasledujúcich patológií:

  • aterosklerózy;
  • tromboflebitídy;
  • infarktu/mŕtvice;
  • ischémie, angíny pektorovej.

Vďaka močopudnému účinku rasca znižuje objem tekutín v tele a znižuje zaťaženie srdca. Následkom toho sa u človeka normalizuje krvný tlak a srdcový rytmus.

Chudnutie

Slúži ako prevencia proti cukrovke a obezite

V zložení oleja z čiernej rasce bolo objavených mnoho zložiek, ktoré znižujú koncentráciu glukózy v krvi, podporujú jej správne vstrebávanie a tiež zvyšujú citlivosť telesných buniek na inzulín. To vedie k zníženiu rizika metabolického syndrómu a cukrovky 2. typu.

Práve prudké výkyvy hladiny cukru v krvi provokujú záchvaty hladu a chuť na vysokokalorické (najmä sladké) jedlá. Ale ak pravidelne užívate olej z čiernej rasce, môžete zabrániť prejedaniu a zároveň si udržať štíhlu postavu.

Fľaštička s olejom z čiernej rasce

Odstraňuje červy

Produkt obsahuje alkaloidy a saponín α-hederín, ktoré sú toxické pre črevné parazity. Rascový olej možno používať na preventívne účely a v počiatočných štádiách helmintózy. Ale v prípade rozsiahlej nákazy pravdepodobne nepomôže.

Normalizácia trávenia

Normalizuje trávenie

Rascový olej má mierny laxatívny účinok. Obsahuje enzým lipázu, ktorý pomáha telu vstrebávať tuky a vitamíny rozpustné v tukoch: A, E, K, D. Olej zvyšuje sekréciu žalúdočnej šťavy, čím urýchľuje trávenie potravy.

Produkt pomôže tým, ktorí trpia častým nafukovaním brucha a pocitom ťažkosti. Zničí patogénnu mikroflóru čreva, pričom nepoškodí prospešné baktérie.

Olej z čiernej rasce vo fľašiach

Zlepšuje činnosť nervovej sústavy a mozgu

Bunky mozgu pre normálne fungovanie potrebujú nenasýtené mastné kyseliny a vitamíny skupiny B. A olej z nigely (čiernej rasce) obsahuje tieto látky v nadbytku. Posilňuje pamäť a znižuje riziko stareckej demencie. Chráni nervovú sústavu pred stresom, čím predchádza depresii a chronickej únave. Éterické oleje, ktoré sú prítomné v semenách rasce, majú tonizujúci účinok na psychiku. Preto po užití oleja človeku stúpne nálada a pocíti príval síl.

Dojčenie dieťaťa

Posilňuje laktáciu u žien

Lekári odporúčajú užívať rascový olej čerstvo rodiacim ženám, ktorým chýba materské mlieko. V zložení sú zložky normalizujúce hormonálnu hladinu, najmä zvyšujúce produkciu estrogénov.

Okrem toho rascový olej robí materské mlieko tučnejším, obohacuje ho o vitamíny a stopové prvky. Dôležité je neužívať produkt v nadmerných množstvách, aby sa u bábätka nevyskytli vedľajšie reakcie (črevná kolika, vyrážka).

Kozmetický olej z čiernej rasce

Použitie oleja v kozmetike

Rascový olej možno používať ako prírodnú alternatívu k anti-age kozmetike. Je vhodný na starostlivosť o akýkoľvek typ pleti. Má nasledujúce vlastnosti:

  • stimuluje syntézu kolagénu, regeneráciu buniek epidermis a tým zabraňuje vzniku nových vrások;
  • odstraňuje pupence, akné a iné zápaly;
  • urýchľuje hojenie raniek, mikrotrhlín, popálenín;
  • vyživuje kožné bunky, pomáha udržiavať v nich vlhkosť.

V kozmetike sa prostriedok pridáva do krémov a masiek na tvár. V domácich podmienkach si môžete sami naniesť olej na tvár vatovým tampónom a po 15–20 minútach ho zmyť čistiacim pleťovým mliekom a teplou vodou.

Zohriaty olej z černušky sa vtiera do korienkov vlasov a rozdeľuje po celej dĺžke. Mastnú masku nechajte pôsobiť 1 hodinu, potom si umyte hlavu šampónom. Tento postup umožňuje urobiť kučery jemné a lesklé, posilniť vlasové folikuly a zbaviť sa problému rozštiepených končekov.

Bolí oblička

Škodlivosť oleja pre organizmus

Vo vysokých koncentráciách môžu aktívne zložky oleja z čiernej rasce spôsobiť škodu organizmu.

Produkt má nasledujúce kontraindikácie na použitie:

  • individuálna neznášanlivosť, alergia;
  • exacerbácia gastritídy, žalúdočného vredu;
  • chemoterapia;
  • užívanie liekov na zníženie krvného tlaku, diuretík, choleretických prostriedkov;
  • prítomnosť kameňov v obličkách, žlčníku;
  • cholecystitída;
  • prítomnosť implantovaných orgánov;
  • tehotenstvo.

Pediatri neodporúčajú podávať olej a semená rasce deťom mladším ako 6 rokov. Organizmus malého dieťaťa ešte nie je pripravený na vstrebávanie takéhoto množstva rôznorodých látok.

Ľudia s nadváhou by mali zohľadniť vysokú kalorickú hodnotu produktu. Napríklad v 100 g oleja z rasce je až 900 kcal. Preto sa ním netreba príliš nadmerne zaoberať.

Olej z čiernej rasce

Ako užívať olej z čiernej rasce na liečebné účely?

Olej z nigelly sa používa zvonka alebo vnútorne v závislosti od toho, čo treba liečiť. Užívanie by sa malo začať s minimálnymi dávkami, aby sa overila reakcia organizmu na nový produkt.

Tabuľka 2. Ako správne užívať olej z rasce

Liečebný cieľSpôsob použitia a dávkovanie
Posilnenie imunity, normalizácia trávenia, liečba vírusových infekcií, ochorení horných dýchacích ciest, cukrovky, alergiePo 1–2 čajových lyžičkách vnútorne pred raňajkami a večerou
Bolesti svalov, kĺbov, problémy s pokožkou (psoriáza, ekzém, dermatitídy)Naniesť olej na problémové miesto a urobiť masáž
Zhubné nádory200 ml mrkvovej šťavy s 1 polievkovou lyžicou oleja z rasce vnútorne 3-krát denne
Normalizácia hladiny cholesterolu, prevencia aterosklerózyPridať 7 ml oleja a 1 čajovú lyžičku medu do mätového čaju, vypiť nalačno

Olej z čiernej rasce je lepšie kupovať v internetových obchodoch s organickými produktmi, pričom uprednostniť výrobcov z Etiópie, Indie a Sýrie. V týchto krajinách sa dodnes zachovali staré poľnohospodárske tradície a suroviny sa pestujú bez použitia škodlivých chemických látok. Produkt by sa mal skladovať v tmavej sklenenej nádobe pri teplote nie vyššej ako +15 °C.

Takže olej z čiernej rasce je úžasný produkt z hľadiska chemického zloženia a prospešných vlastností. Má celkovo posilňujúci účinok na organizmus, podporuje činnosť srdca, tráviaceho traktu, nervového a endokrinného systému. Ale kvôli vysokej koncentrácii aktívnych zlúčenín je potrebné používať takýto prostriedok opatrne a vždy brať do úvahy kontraindikácie.

Skúšali ste olej z čiernej rasce? Podeľte sa o svoje dojmy v komentároch!

Upratovanie

Škvrny

Skladovanie